Begravningsbyrå håller ceremonier för djur

Petter Edin driver Edins Begravningsbyrå i Smålandsstenar. För några år sedan blev han tillfrågad av en familj som han kände sedan länge, om han kunde hjälpa dem att anordna en vacker begravningsceremoni för deras älskade hund, den dag hon gick bort. Han lovade att hjälpa dem när dagen väl kom och att göra allt så fint som möjligt.

På sensommaren 2022 återkom familjen och meddelade att deras älskade hund samma dag hade fått avsluta sitt liv. De undrade därför om de tillsammans så snart som möjligt kunde ordna en ceremoni. Petter delade några tankar med familjen och de bestämde tid och plats. De träffades först hemma hos familjen. Deras lilla vän låg i en låda de fått med sig hem från veterinären och de tog tillsammans en biltur ut till gravplatsen; en fin plats i skogen, som de fått upplåten av en lantbrukare de kände. Dessutom nära en hage.

Petter hade förberett ett personligt tal som han höll, han läste en dikt och bad en bön. Under ceremonin fick de besök av flera nyfikna kor från hagen. De kom till stängslet för att på sitt sätt delta i akten. Det var fint att se det deltagandet. Familjen hade istället för handbuketter tagit med sig hundkex, som de lade ner i graven och de hjälptes sedan åt att lägga igen den. Tillsammans sjöng de också till gitarrackompanjemang av Petter, Hasse Anderssons kända låt ”Änglahund”.

Det blev en väldigt fin stund som betydde mycket för familjen.

Drygt ett år efter begravningen, på samma dag som deras älskade fyrbenta vän skulle ha fyllt 20 år, möttes Petter och familjen till en andakt vid graven. Familjen hade gjort den så fin och personlig och även den stunden blev mycket fin. Mamman i familjen sade efteråt att för henne som kristen betydde det mycket att ha en stund vid graven där det också delades ord från Bibeln.

Givetvis är varje sorg och saknad individuell och ser olika ut. Men för Petter blev det väldigt tydligt att det måste finnas många människor som har behov av att på ett liknande sätt få ta avsked av ett älskat djur. Därför vill han gärna stå till förfogande för att hjälpa andra som har mist en liten vän och vill ha hjälp med att skapa en personlig ceremoni för just honom eller henne.

Petter finns i Smålandsstenar i Gislaveds kommun och verkar främst i Gislaved, Gnosjö och Värnamo kommuner. Men är inte geografiskt begränsad, utan hjälper gärna till varhelst någon vill ha hans hjälp.

Källa: Petter Edin, Edins Begravningsbyrå, www.edinsbegravningsbyra.se
Mob: 076-616 95 69, Mail: petter@edinsbegravningsbyra.se