Djurfrids minnesceremoni

Planera minnesceremonin

Att planera en minnesceremoni kan vara svårt och tungt. Ett sista farväl av en trogen vän. Vad ska man göra? Vad ska man säga? Svaret är att du kan göra precis vad du känner för. Inget är rätt eller fel, utan det är din stund, kanske tillsammans med andra familjemedlemmar som också sörjer tillsammans med dig. Vi vill gärna ge dig lite inspiration som du kan spinna vidare på och hoppas att du får en fin minnesceremoni som du kan bevara i ditt hjärta.

Planera graven eller minnesplatsen

Oavsett om du planerar att begrava ditt husdjurs kropp i en kista eller om du ska begrava en urna med ditt husdjurs aska, kan det vara bra att planera och förbereda platsen där graven ska vara. Ska du förvara urnan med askan inomhus på en byrå eller annan plats i hemmet, kan du hålla ceremonin antingen på en plats inomhus eller utomhus. Om ceremonin är utomhus tar du med urnan in efteråt och placerar den på vald plats. Det är precis som du känner.

Förbered gärna gravplatsen innan genom att gräva graven där ditt djurs kropp eller aska ska placeras. Du kan göra fint runtomkring genom att till exempel röja undan, lägga blommor, kvistar, löv, stenar eller annat runt nedsänkningen. Du kan också ställa ett foto vid platsen, lägga ditt husdjurs älsklingsleksak bredvid eller förbereda för placeringen av minnesskylten/minnesstenen. Genom att förbereda platsen innan kan du fokusera på själva ceremonin när det är dags och det ser fint ut när ni kommer med urnan eller kistan.

Du hittar minnesstenar, urnor och kistor i webbshopen.

Ceremonin

De som ska vara med på minnesceremonin kan gå gemensamt med kistan eller urnan till den, förslagsvis, redan förberedda gravplatsen/minnesplatsen (inne eller ute). Under ceremoni kan du antingen hålla i urnan, eller om det är en kista, ställa den framför graven/minnesplatsen. Du kan välja att direkt sänka ner kistan/urnan eller avvakta till slutet av ceremonin.

De som är med på ceremonin kan samlas runt urnan/graven/kistan. Det är fint att inleda med några ord och ni kan välja vem som ska inleda.

1. Förslag på Inledning

Fina/älskade/trogna/underbara ”namn”.  ”Det är tungt och ledsamt för mig/oss att behöva stå här och ta farväl av dig idag. Du har betytt så oerhört mycket för oss och du har varit en självklar del av vår familj/vårt/mitt liv sedan första gången vi sågs och jag/vi fick den gåvan som var DU. Vi är så glada och tacksamme för att vi fick dela vårt liv med ditt. Nu springer/skuttar/flyger/du på de grönaste ängar med andra djuränglar och du kommer för evigt att finnas i mitt/vårt hjärta.

Efter inledningen kan ni högt dela ett minne av husdjuret. Är ni flera personer i ceremonin så turas om att berätta ett favoritminne. Skratt och glädje kan vara en del av en ceremoni – även om den är tung och sorglig.

2. Nedsänkning/placering av urna, kista

Efter inledningen kan kistan eller urnan sänkas ner i graven och fyllas med jord/sand/stenar/löv mm. Dekorera därefter graven med blommor/löv/kvistar mm så att det blir fint.

Om urnan ska placeras på en minnesplats hemma kan urnan placeras på sin plats efter inledningen.

En stunds tystnad kan vara fint när graven är klar.

3. Avslutning

Som avslutning kan du förslagsvis läsa en dikt eller sjunga en sång. Vi har samlat förslag på dikter under länken nedan. Att visa känslor och ge varandra en kram efter ceremonin kan vara fint och värdefullt. Är det barn med på ceremoni, fråga dem vad de vill göra härnäst och om de vill tillägga något. Det spontana kan vara en härlig och befriande paus.

Glöm inte att minnas det fina, härliga, roliga med ditt älskade husdjur. Oavsett om minnesplatsen är i trädgården, skogen, djurkyrkogården eller hemma in ditt hus kan graven/urnan kan vara en plats för sinnesro där du kan stanna upp och minnas din älskade vän. Men glöm inte att det är i hjärtat kärleken bor. Och den är inte beroende av plats eller tid

Vi har samlat fina dikter som du kan använda under minnesceremonin. Har du skrivit en dikt som berör? Skicka den till oss så publicerar vi den här.


Dikter och minnesord för din ceremoni

Här har vi samlat några vackra dikter som kan passa vid begravningsceremonin.