Hantera sorgen efter ett djur

Att sörja ett husdjur

Att hantera sorgen efter ett djur kan vara lika tungt som att hantera sorgen efter en människa. Det finns en del känslomässiga olikheter i relationen mellan människor och husdjur, men den kravlösa kärleken till ett djur kan ibland till och med vara ännu större. Att förlora en trogen vän kan innebära en väldigt stor sorg och därför kan den också ge upphov till lika starka sorgereaktioner som vid förlusten av en mänsklig familjemedlem. Förlusten av djuret gör därför att relationen till en levande varelse försvunnit. Saknaden kan vara stor och sorgen efter husdjuret, som är en helt normal och naturlig reaktion på förlusten, behöver bearbetas precis som vid alla andra förluster.


Naturliga reaktioner på sorg

Insikten om att en relation aldrig kan vara för evigt är bland det svåraste vi kan uppleva. Att förlora en anhörig, ett djur eller en nära vän försätter hela kroppen i obalans, och kan skaka om hela vår grundval för existensen.


Kan hundar känna sorg och saknad?

Hundar har många liknande grundläggande känslor som vi människor. Glädje, förväntan, rädsla, sorg, ilska, ångest. Alla hundägare har sett glädjen hos hunden när det är matdags eller sett den sorgsna blicken när den förstår att nu skall matte gå till jobbet. Men vad vet vi om hunden egentligen?Vi blev ensamma med vår sorg

”Jag kan höra henne, se henne framför mig. Att hon inte är här, att hon är död, är så obeskrivligt konstigt. Jag saknar henne varje dag.” Så säger en kvinna som mist sin hund.

Jenny Högberg och Per Friberg är präster i Svenska Kyrkan. De drabbades av sorg när deras hund Sigge dog två år gammal i djursjukdom. Läs deras berättelse.

En flicka sitter sitter i en fönsterkarm. Hon lutar pannan mot en gråbeige hund, som liksom hon lutar sig framåt. Bilden utstrålar kärlek och samförstånd.

Att hjälpa ett barn i sorg när ett husdjur dör

För många barn sker den första erfarenheten av att något dör och upplevelsen av sorg, i samband med att ett husdjur i familjen dör eller behöver avlivas. Det sätt som vuxna bemöter barnet kan bidra i sorgeprocessen, samt hjälpa barnet.


En brum häst med vit bläs blir omfamnad av en flicka i brun väst, Flickan har två ljusa inbakade flätor.

Husdjurens betydelse för vår hälsa

Vi blir mindre ensamma tillsammans med husdjur, vi får lättare kontakt med andra och vi rör oss mer. Husdjur kan också i vissa skeden av våra liv, exempelvis vid svår sjukdom, ha en avgörande betydelse för vår hälsa.


Sorgen efter en kär vän

När en hund dör så är alltså sorgen lika svart, svår och djup som när en nära anförvant går bort. Det betyder att den går igenom samma stadier med chock, förtvivlan, acceptans och nyorientering. Många behöver stöd och hjälp att ta sig igenom sorgearbetet, en del i form av professionell terapi andra kanske bara någon att prata med. Anders Hallgren är Hundpsykolog, psykolog, fil. lic. och anses vara världens första hundpsykolog. Anders har även givit ut ett flertal böcker, bland annat ”Förväl till en vän” som handlar om sorgen efter en älskad fyrbent familjemedlem.