Djurbegravning

Kvinnlig hand håller kärleksfullt om kattens huvud.

Ska jag begrava eller kremera min hund eller katt?

Att förlora ett husdjur kan vara lika svårt som att mista en familjemedlem. En begravning kan därför vara viktig eftersom du får en plats att gå till för att sörja och minnas din fina vän. En av de första funderingarna kan ofta vara om man ska begrava eller kremera sin hund eller katt?

En del vill ha en minnesplats i sin egen trädgård eller på en annan speciell plats, medan andra vill begrava sitt husdjur på en offentlig djurkyrkogård.

När husdjuret har gått bort kan du välja mellan att begrava djurets kropp eller kremera kroppen till aska. Det finns dock regler och anvisningar att förhålla sig till och det är Kommunen du bor i som bestämmer vad du får göra. I vissa kommuner är det ok att begrava husdjurets kropp, medan i andra Kommuner måste djurkroppen kremeras.

Det är en fördel att funderar igenom hur du vill ha det innan husdjuret har gått bort.


Begravning av hund, katts eller kanins kropp

I vissa kommuner kan du begrava din hund, katt, kanin eller annat husdjur på tomten eller i trädgården. I andra kommuner behöver du dock begrava ditt husdjur på en djurkyrkogård eller gravplats avsedd för djur.

En djurgravsten  för djurbegraving i blankpolerad granit. På gravstenen är det ingraverat ett tassavtryck

Kremering av hund, katt eller häst

Du behöver ha ett tillstånd från Jordbruksverket för att kremera ditt husdjur. När du ska kremera ditt djur måste du därför vända dig till en godkänd kremeringsanläggning. Hos de flesta veterinärkliniker kan du få hjälp med kremeringen av din hund, katt eller häst.Regler kring avlivning och hantering av döda djur

Som ägare får man själv avliva sin hund, katt, häst och andra smådjur. Det finns dock regler man behöver följa. Det vanligaste är att låta en veterinär avliva hunden eller katten, med en överdos av narkosmedel.

Läs även om vad du får och inte får göra med din döda hund, katt eller häst.


Bilden visar en djurbegravningsplats i skogsmiljö

Världens äldsta djurkyrkogård ligger i Sverige

Ett stenkast från Stockholms centrum hittar du Djurgårdens Djurkyrkogård. På Djurgårdens Djurkyrkogård har man begravt djur under nästan 150 år. Detta gör den till världens äldsta begravningsplats för djur. Kurt Andersson som är värd för djurkyrkogården tittar tillsammans med sina kunder ut en lämplig begravningsplats. Djurets karaktär bestämmer sedan platsen för djurbegravningen.


Fina kistor och urnor

I vår webshop finner du produkter för att planera en fin begravning för ditt husdjur.