Planera din djurbegravning

Behovet av ta farväl av ett älskat djur

När ett djur dör är det en viktig händelse för dem som levt tillsammans med djuret. Det betyder mycket att få ta avsked av en älskad medvarelse på ett värdigt sätt. Det handlar om respekt både för djuret och anhörigas känslor.

Sorg efter ett djur kan vara lika stark och kännbar som efter en människa. Det är därför också viktigt med begravning utifrån ett själavårdande perspektiv.

Behov av en ordning för begravning av djur kan uppstå i olika sammanhang. Det kan till exempel vara när en hund, katt eller häst dör och det finns behov av en ceremoni som kan gestalta sorg och saknad, men också kärlek och tacksamhet. Eller det kan vara när ett förskolebarn hittar en död fågel och vill ha en begravning. Det kan också vara vid död av större djur. Hur genomför man en begravningsceremoni så att både barn och vuxna känner delaktighet och kan finna tröst?

Källa: Jennie Högberg


Begravningsceremoni för djur

Ur ett kristet perspektiv är det viktigt att lyfta fram djurens betydelse och skapelsen. Jennie Högberg är präst i Svenska kyrkan och har tagit fram en Begravningsceremoni för djur.


Djurfrids minnesceremoni

Att planera en minnesceremoni kan vara svårt och tungt. Ett sista farväl av en trogen vän. Vad ska man göra? Vad ska man säga? Vi vill gärna ge dig lite inspiration som du kan spinna vidare på och vi hoppas att du får en fin minnesceremoni som du kan bevara i ditt hjärta.


Världens äldsta djurkyrkogård ligger i Sverige

Ett stenkast från Stockholms centrum hittar du Djurgårdens Djurkyrkogård. På Djurgårdens Djurkyrogård har man begravt djur under nästan 150 år. Detta gör den till världens äldsta begravningsplats för djur. Kurt Andersson är värd för djurkyrkogården och ser tillsammans med kunderna ut begravningsplatser och dessa bestäms utifrån djurets karaktär.


Begravningsbyrå håller ceremonier för djur

Petter Edin driver Edins Begravningsbyrå i Smålandsstenar. För några år sedan blev han tillfrågad av en familj som han kände sedan länge, om han kunde hjälpa dem att anordna en vacker begravningsceremoni för deras älskade hund, den dag hon gick bort. Han lovade att hjälpa dem när dagen väl kom och att göra allt så fint som möjligt.


Fler begravningsbyråer som kan hjälpa dig att begrava ditt älskade husdjur

Kommer inom kort