Kremering av husdjur

En kvinna i svart och vitprickig blus, kramar en svart urna ned askan efter sitt husdjur. I handen håller hon en vit lilja.

Att välja kremering

Ett djurkrematorium är en plats där husdjur får sin sista vila efter att de har somnat in. Idag väljer cirka 90% av alla djurägare att kremera sina djur. Att välja att kremera sitt djur som ägare har flera skäl. Ett är att dagens boende förhindrar att man själv begraver sitt djur som man kunde förr. Ett annat skäl är att man ser en kremering som ett värdigt avslut för sin älskade pälskling istället för en traditionell gravplats. Att ha sin urna hemma kan även ge tröst och vara en del av sorgeprocessen.

Vid en kremering kan du få behålla ditt djurs aska. Askan kan förvaras i en urna som du antingen kan begrava på en fin plats i trädgården eller ha hemma vid ett fint foto på ditt älskade husdjur. Askan kan även förvaras i ett smycke som du alltid kan ha på dig. På så sätt håller du din vän nära dig för alltid. I vår webbshop kan du handla både urnor och vackra asksmycken.

Du kan också sprida askan av ditt husdjur i hav eller sjö. Viktigt är att man väljer plats och tid med omsorg, samt har koll på vindriktningen.

Kremering av husdjur kräver särskilt tillstånd

För att kremera ditt husdjur krävs ett särskilt tillstånd från Jordbruksverket. Vill du kremera din hund eller katt måste du därför vända dig till en godkänd kremeringsanläggning. De flesta veterinärkliniker kan hjälpa till med kremering av ditt djur.

Vad händer vid en djurkremering

Vid en kremering av husdjur reduceras ditt djurs kvarlevor termiskt, vilket resulterar i pulverformiga kremeringar. Askan är ljusgrå och påminner om ett grovsalt. Ugnarna där djuret kremeras drivs med naturgas-brännare som håller ca 1000 grader. Om ditt husdjur har en favoritleksak är det ok att ha med vid kremeringen så länge det är brännbart material. Om du har valt separat kremering läggs askan i en urna och du hämtar urnan där du lämnade ditt djur, antingen hos veterinären eller hos krematoriet. 

Olika typer av kremeringar

Gemensam kremering

Vid en gemensam kremering kremeras ditt husdjur tillsammans med andra husdjur, och du får inga kremeringsrester. Detta är ofta standardalternativet om du säger till din veterinär att du vill att ditt husdjur ska kremeras om du inte begär en privat kremering. Aska sprids sedan oftast ut över jord i en minneslund. Detta kan variera mellan de olika krematorium som finns. Ni kan fråga krematoriet vad som händer med askan efter kremeringen.

Separat kremering

Vid en separat kremering kremeras ditt djur ensamt i en mindre ugn. Stoftet kan tas tillvara och läggas i urna.

Priser kremering

Riktpriser beroende på djurets vikt.
Kanin, katt, hund: ca pris 580 kr – 1 600 kr
Häst: 5 000 kr – 10 000 kr

Källa: Sysav


Häst- och Smådjurskrematoriet

På naturskönt belägna Ellenberga Gård, mellan Höja och Munka-Ljungby, finns Häst & Smådjurskrematoriet. Här får alla djur ett värdigt och etiskt slut. Läs hur deras verksamhet fungerar och vilka människor de möter.

Hund blickandes ut över böljande sädesfält

Flattinge Smådjurskremering

Flattinge Smådjurskremering har funnits sedan 2009 och ligger i den lilla byn Vittaryd. Flattinge är idag ett av Sveriges största krematorier och har idag 65 anslutna kliniker och djursjukhus. Här erbjuder de två typer av kremering: både separat och allmän kremering.


Vackra urnor och asksmycken

Se i vår webbshop vilka urnor och asksmycken du kan välja mellan.