Flattinge smådjurskremering

Ett djurkrematorium är en plats där husdjur får sin sista vila efter att de har somnat in. Idag väljer cirka 90% av alla djurägare att kremera sina djur. Att välja att kremera sitt djur som ägare har flera skäl. Ett är att dagens boende förhindrar att man själv begraver sitt djur som man kunde förr. Ett annat skäl är att man ser en kremering som ett värdigt avslut för sin älskade pälskling istället för en traditionell gravplats. Att ha sin urna hemma kan även ge tröst och vara en del av sorgeprocessen.

Flattinge Smådjurskremering har funnits sedan 2009 och ligger i den lilla byn Vittaryd. Här erbjuder de två typer av kremering: en separat kremering där endast ett djur kremeras åt gången, och djurägaren får tillbaka askan i en urna, samt en allmän kremering där flera djur tas om hand samtidigt, och där de tar hand om askan efteråt.

Flattinge är ett av Sveriges största krematorier och har idag 65 anslutna kliniker och djursjukhus. Deras upptagningsområde sträcker sig från Uddevalla till Norrköping, söderut ända ut till Öland. De hämtar på sina kliniker fem dagar i veckan, året runt.

Djurägare har också möjligheten att själva komma och lämna in sina djur, där de bokar en tid och blir mottagna i mottagningsrummet där de gör en kistläggning och går igenom sina önskemål.

Ann-Sofie Geisler, även känd som Fia, driver Flattinge Smådjurskremering sedan 2022 då hon tog över efter den föregående ägaren. Med en personlig erfarenhet av den djupa smärtan av att förlora en bästa vän, förstår hon sorgens värld och strävar efter att erbjuda tröst och värdighet till andra djurägare. Att driva ett djurkrematorium är fyllt av både sorg och kärlek och vördnad för alla djur som omhändertas med den största respekt och kärlek. Hur en kremering går till är en fråga som Fia ofta får. Svaret är oftast inte som människor har föreställt sig. Ett djur kommer antingen från en klinik eller en privat inlämning. När det är dags för själva kremeringen läggs djuret i en av deras ugnar, ugnen sätts igång, och förbränningen påbörjas. Efter avslutad kremering kyls askan, krossas, och läggs i en biologiskt nedbrytbar påse som försluts och placeras i en urna.

Flattinge Smådjurskremering välkomnar alla djurägare och deras fyrbenta vänner, oavsett storlek eller art. De har ingen minsta viktgräns, vilket innebär att även smådjur som guldhamstrar är välkomna. Fia minns alla kremeringar och möten med djurägare, för varje djur och dess ägare ligger henne varmt om hjärtat.

Det är Fia som tar emot djurägare på plats på kvällar och helger, där hon förstår vikten av att allt går lugnt till i sådana akuta situationer. Efter kremeringen och urnläggningen packas urnan varsamt i två lager silkespapper och en påse tillsammans med ett kremeringscertifikat. Urnan ställs sedan på klinikens hylla i väntan på att få komma hem.

När man förbereder sig för att låta sin pälskling somna in är det viktigt att fråga redan vid tidsbokningen vilket krematorium man kommer att använda för att få en känsla av hur det fungerar. Flattinge Smådjurskremering är här för att ge tröst och stöd i sorgens stund.