Hemavlivning
Varför välja hemavlivning av sitt husdjur
För många djur kan det vara ett enormt stressmoment att transporteras till veterinären. Miljön på en veterinärkliniken kan vara förknippad med både obehag och oro varför allt fler djurägare låter sitt djur få somna in på en lugn och känd plats, kanske på sin favoritfilt.
Men det är inte bara för djurets skull som hemavlivningar erbjuds utan även för djurägaren kan det, när det är dags att ta farväl, kännas skönt att slippa vistas med sin sorg bland andra människor. Sista stunden med sitt djur blir ens egen.
Tina Olsson Elmér är veterinär och erbjuder hemavlivningar.
När är det dags att ta farväl
Beslutet om att låta sitt djur få somna in är bland det svåraste beslut man måste fatta och det är många djurägare som jag pratar med som undrar hur man egentligen kan veta när det är dags. Ofta är man rädd att man fattar beslutet för tidigt även om man innerst inne vet att det är dags.
Det kan också vara så att djurägaren har svårt att släppa taget. När funderingarna hopar sig kan det därför vara bra att ha någon att prata med och det är då jag kommer in i bilden.
Tillsammans går vi igenom hur djuret mår, om hon/han har ett förändrat beteende och vilka kliniska symptom man som djurägare har märkt av eller om något särskilt har hänt. Genom frågorna och eventuellt också en undersökning får jag en helhetsbild av djuret och utifrån detta kan vi komma fram till om det finns något mer att göra och vad det i så fall innebär för ditt djur men också för dig som djurägare.
Det är med hänsyn till djurets livskvalitet som vi fattar beslutet om när det är det dags att få somna in.
Tecken som man kan man titta efter när man börjar fundera kring hur ens djur mår och om det eventuellt kan ha ont:
- Hunden eller katten har svårt att resa sig och går stelt
- Hunden eller katten sover mer än vanligt
- Katten hoppar inte längre upp på bänkar eller bord
- Hunden vill inte riktigt gå med på de vanliga promenaderna
- Katten har börjat dra sig undan och gömmer sig
- Hunden eller katten har fått ett förändrat beteende. De kan ha börjat bli mer tillgivna eller oroliga men också stingsliga eller aggressiva
Hur går en hemavlivning till
Jag försöker att anpassa mig så långt det går till hur djurägaren helst vill ha det, då djurägaren känner sitt djur bäst. Kanske vill man att hunden eller katten får somna in i knät eller kanske på sin favoritfilt. Om vädret tillåter kan man också vara ute i trädgården. Jag strävar efter att göra avskedet så lugnt och fint som möjligt och utifrån specifika önskemål så långt det går.
När jag kommer så hälsar jag på hunden eller katten och så börjar vi med att prata igenom vad som kommer att hända vid besöket. En blankett om anhållan om avlivning ska fyllas i och skrivas under och betalningen genomföras. Därefter kan allt ske i lugn och ro och i stilla takt.
Djuret kommer att få en spruta under huden i nacken som gör att den sövs precis som inför en operation. Den blir då lugn och trött och efter en liten stund somnar den djupt och känner ingenting. Det tar cirka 10 –15 minuter. Ibland kan vissa djur uppleva att denna första lugnande spruta eventuellt svider lite under nackskinnet och vissa kan bli lite illamående men det varar oftast bara en kort stund.
Under den tid som djuret blir trött och somnar får man gärna kela och klappa den på ett lugnt och stillsamt sätt. Därefter lägger jag en kanyl i ett kärl i ett framben och ger sedan en överdos av två olika sorters narkosmedel. Ibland kan jag behöva ge en del av narkosmedlet i vänstra sidan av bröstkorgen (i hjärtat). Hjärtat slutar då slå en kort stund efter att djuret fått den sista sprutan med narkosmedel. Jag kontrollerar reflexer och lyssnar med stetoskop tills hjärtat är alldeles tyst.
Önskar man att få vara ensam en stund med djuret efteråt så går det bra. Därefter följer en svepning som vi kan göra tillsammans, djurägaren kanske vill ha djurets favoritfilt med, annars går det bra med ett vanligt lakan eller en handduk.
Nästan alla djur har öppna ögon när de sövs och när de dör och efter insomnandet kan det ibland hända att det ser ut som om djuret drar efter andan. Det drar liksom några djupa snabba suckar, så kallade ”agonala suckar”. Dessa suckar är bara reflexer i hjärnans andningscentrum när det stänger av och inte några andetag. Det kan också läcka lite kroppsvätskor när kroppens alla muskler slappnar av och därför är det bra om hunden är rastad innan jag kommer samt att katten eller hunden är på en plats som man inte är så rädd om och som går att tvätta.
Hela besöket tar drygt en timme.
Saker som är viktiga att fundera igenom innan hemavlivningen
- Om man vill vara med hela tiden eller endast tills hunden/katten fått sin lugnande spruta.
- Om man vill att eventuella barn ska vara med. För min del får de gärna vara med, men då kan det vara bra att förbereda dem lite innan besöket. Det finns en fin bok som heter ”Får hundar korvar i himlen?” Skriven av Sara Galli och Mats Molid
- Om man har flera djur, hur vill man göra för dem. De får gärna befinna sig i samma rum och även träffa det avlivade djuret efteråt så de vet vad som hänt och slipper leta/bli oroliga efteråt.
- Hur man vill göra med djuret efteråt. Vill man ta hand om kroppen själv, köra den till kremering eller begrava den. Om man vill begrava den i trädgården eller på egen mark, behövs kanske tillstånd från kommunen.
- Om man vill att jag tar hand om eftervården gör jag gärna det och då kör jag kroppen till någon av de kliniker jag samarbetar, för antingen gemensam kremering med andra djur eller separat kremering där man får hem en fin urna med askan i.
Jag heterTina och driver företaget Veterinär Elmér. Jag är legitimerad veterinär med specialinriktning på smådjur och framför allt hund och katt. Jag utbildade mig i Köpenhamn och inledde min veterinära karriär på Distriktsveterinärena i Flyinge. Därefter har jag varit delaktig i vidareutvecklingen av Dalbyveterinären och har arbetat som Chefveterinär både på Specialistdjursjukhuset Evidensia i Helsingborg och Evidensia Lunds Djursjukhus. Nu driver jag mitt eget företag, Veterinär Elmér och utövar som ambulerande veterinär framför allt primär veterinärvård och erbjuder även hemavlivningar.
För mig är det A och O försöka skapa så lunga och trygga veterinärbesök som det bara är möjligt för ditt djur. Därför har jag också certifierat mig genom Fear Free.
Tina Olsson Elmér, Leg. Veterinär
Veterinär Elmér (veterinarelmer.se)