12 fantastiska marsvin har passerat mitt liv

Jag heter Ida och har alltid haft ett intresse för djur. Jag fick mina första marsvin Mini och Snufflan när jag var 12 år (2011), detta efter att jag försökt övertala mina föräldrar under lång tid. Marsvin blev snabbt ett specialintresse för mig och jag lade ner mycket tid på dem. 

2016 startade jag mitt Instagramkonto ” minisnufflan” (12 000 följare) för att visa upp alla bilder som jag tog på mina marsvin. När jag startade kontot hade jag marsvinen Snufflan, Flurr och Sam. Jag hade sedan tidigare följt flera andra marsvins-konton på instagram och kände att jag ville ha ett eget. I början var det mest familj och vänner som följde kontot, men efter ett tag fick jag fler följare som hade samma intresse för marsvin som jag. 

Det var skönt att prata med andra som förstod att marsvin inte bara är ett litet djur utan har en stor personlighet. Många tror verkligen att marsvin bara sitter i en bur och är tråkiga, så mitt mål med kontot är att visa att marsvin inte är tråkiga djur. 

Med rätt förutsättningar och stor yta är marsvin fantastiska djur!

Jag har sedan 2011 haft 12 marsvin:
Mini 2011 – 2015
Snufflan 2011 – 2016
Flurr 2015 – 2023
Sam 2016 – 2020
Dipsy 2016 – 2019
Fifi – 2016 – 2019
Lilo 2017 – 2022
Ella 2017 – 2023
Meja 2021 – 
Hilda 2022 – 
Vilma 2023 – 
Milli 2023 –

Under 2020 blev jag även intresserad av kaniner. Jag skaffade 2 omplacerings-kaniner under sommaren 2020. De heter Max och Mila och är nu 5 och 6 år gamla. Innan de flyttade till mig bodde de hos en barnfamilj som tröttnat på dem. De bodde i en liten bur och fick knappt uppmärksamhet eller aktivering. Nu är de frigående här hemma och lever sitt bästa liv. 

Mina nuvarande marsvin är Meja, en blyg men supertrevlig tjej som jag köpte från en person som behövde omplacera henne på grund av att hon blev utstött av hennes flock. Meja behövde flytta till ett hem där hon kunde få en snäll flock och jag hade bara Flurr och Ella för tillfället, så hon fick flytta hit. Hon fyller 2 år i december.

Jag har också Hilda, en social och energisk tjej som fyller 1 år den 30 september. Hon är också en omplacering och var dräktig när jag köpte henne. Varken jag eller förra ägaren var medveten om detta och ungefär en vecka innan hon födde sina ungar märkte jag att hon var dräktig och började förbereda för bebisar. Den 13 mars 2023 föddes Vilma och Milli. Vilma är en stor och gosig soffpotatis som på bara 6 månader växt om allihop och är numera störst i flocken även om hon inte är fullvuxen. Milli är en energifylld liten clown som alltid vill vara i centrum.

Marsvin är väldigt sjukdomsdrabbade djur och känsliga för många läkemedel och narkos. Mina bortgångna marsvin har gått bort av olika anledningar, bland annat livmodercancer, äggstockscystor, olika tumörer, lymfom samt ålder.

Ida Klase