Må bra av husdjur

Har du ett husdjur? Grattis, då kan du vara lyckligare!

En studie visar att den som har ett husdjur blir på bättre humör och en anledning till detta är faktiskt relativt enkel.

Undersökningen genomfördes på uppdrag av Agria Pet Insurance i Danmark.

Stöd vid stress

I undersökningen ingick totalt 1 007 personer som fick svara på frågor om sitt välbefinnande och om de hade husdjur eller inte. Undersökningen visade tydligt hur positivt det är att ha ett husdjur.

Vid sammanställningen visade det sig att hela 70 procent av de tillfrågade blev på bättre humör av sina husdjur. Samtidigt svarade 11 procent att de kände sig stöttade av sina hundar, hästar och katter när de går igenom en depression.

  • 70 procent av djurägarna menar att deras djur får dem på gott humör.
  • 60 procent menar att djuren ökar deras livskvalité.
  • 33 procent anger att djurägandet hjälper ägarna få motion.
  • 20 procent känner stöd från djuren när de plågas av stress.
  • 11 procent upplever stöd när de känner sig deppiga.

Kräver inga förklaringar

En enkel anledning till den positiva inverkan husdjur har på oss människor är att kontakten med husdjur inte kräver särskilt mycket från oss människor. Det menar Poul Videbech, professor och överläkare för neuropsykiatrisk depressionsforskning.

Poul Videbech säger till tidningen Ekstrabladet att det faktum att djur inte kräver några förklaringar utan bara blir nöjda och glad av lite närhet från husse eller matte hjälper till att bidra till den goda relationen husdjur och människor emellan.

Lyckohormonet oxytocin

Forskning och vetenskapliga studier har visat att närkontakt med ett husdjur, särskilt ögonkontakt, ökar hormonet oxytocin. Faktum är att det inte bara ökar lyckohormonet hos människa utan i vissa fall har man sett att oxytocin även ökar hos till exempel hund vid interaktion med människor.

Oxytocin är ett hormon som bland annat skapar känsla av tillhörighet, lycka och sinnesfrid.

 Källa: Doktorn.com (www.doktorn.com)